Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.

Podobno biskup Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas bytności w Kijowie i dzięki niemu zagościły w Polsce. Słowo „pierogi” pojawia się w drugiej połowie XVII w. W XIV-XVIII ma często formę „pirogi”, zaś w XV w. notuje się nazwy osobowe pochodzące od pieroga.

Według Bańkowskiego słowo to i jemu podobne w innych językach słowiańskich jest zapożyczeniem z dialektów uralskich (por. est. piirag).

Inna hipoteza wskazuje na rosyjskie słowo „pir” – „święto”, „uroczystość” i staro-cerkiewno-słowiańskie „piru”.

Charakterystyczny, tradycyjny kształt pieroga wywodzi się z czasów, gdy był on ciastem obrzędowym.

Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.:

„kurniki” – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego;

„knysze” – pierogi żałobne, podawane na stypie;

„koladki” – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania;

„hreczuszki” – przyrządzane z mąki gryczanej;

„sanieżki” i „socznie” – słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.

W naszej restauracji możecie Państwo spróbować pierogów z mięsem, kapustą i grzybami, kaszą gryczaną i serem oraz ziemniakami i koperkiem.

Wszystkie przygotowane według autentycznych, regionalnych przepisów.

Zapraszamy!